|
|
|
|
monika23
Dołączył: 08 Sty 2007
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/10 Skąd: z białej podlaskiej
|
|
|
|
|
|
Wysłany: Wto 2:38, 09 Sty 2007 Temat postu: przepisy kulinarne |
|
|
Troć Zapiekany
Składniki na 4 osoby:
-2 duże trocie
-2 szklanki mleka
-2 łyżki tartej bułki
-1 łyżka tartego parmezanu
-1 cytryna
-2 ząbki czosnku
-1 łyżka kaparów lebioda
-oliwa
-sól
Wypatroszyć ryby,odciąć płetwy,umyć pod bieżącą wodą i osuszyć w ściereczce.W miseczce wymieszać tartą bułkę z serem,startą skórką z cytryny,kaparami,posiekanym czosnkiem i oregano.Dodać szklankę mleka.Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem ,ułożyć na niej ryby posolone na zewnątrz i w środku i zalać je przygotowaną masą.Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez 15 minut.Zalać pozostałym mlekiem,zwiększyć temperaturę do170 stopni i dopiec rybę.
Podawać gorące.
Piersi z Kurczaka Z Cytryną
Składniki na 4 osoby:
-2 piersi kurczaka
-4 łyżki mąki
-2 dag masła
-4 łyżki oliwy
-2 cytryny
-kilka liści sałaty
-natka pietruszki
-sól
-pieprz
Przygotować: Umyć piersi kurczaka,podzielić na pół,usunąć kostki.
Wyrównać ostrym nożem i zbić zmoczonym w wodzie tłuczkiem.
Osuszyć mięso w ściereczce i obtoczyć w mące.Rozgrzać w rondlu masło z oliwą ,włożyć piersi kurczaka i obsmażyć je po obu stronach Podlać kilkoma łyżkami wody,oprószyć solą i pieprzem i dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny.Ułożyć usmażone piersi kurczaka na półmisku ,przekładając je listkami sałaty.Polać sosem ze smażenia,przybrać plasterkami cytryny i natką pietruszki.
To danie można podać z sałatką ze świeżych jarzyn.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez monika23 dnia Wto 23:42, 16 Sty 2007, w całości zmieniany 1 raz
|
|